Pro România amenință, în cazul respingerii formării unui grup parlamentar, cu atacarea deciziei la CCR

Pro România amenință, în cazul respingerii formării unui grup parlamentar, cu atacarea deciziei la CCR
Publicat: 02/06/2018, 00:33
Actualizat: 25/03/2019, 21:30

Acesta a mai precizat că a fost deja trimisă marți o solicitare pentru formarea unui grup parlamentar către președintele Camerei Deputaților.

„În urma înregistrării cererii pentru grup parlamentar, președintele Camerei Deputaților trebuie sa adopte o decizie, daca valideaza sau nu cererea. În caz de respingere, acea decizie va fi atacată la Curtea Constituțională a României” a afirmat deputatul independent Daniel Constantin și unul dintre fondatorii Pro România, pentru MEDIAFAX.

El a explicat că punctul de vedere al Comisie permanente privind Statul deputaților și senatorilor, care a transmis Biroului permanent al Camerei Deputaților că deputații neafiliați nu-și pot constitui un grup parlamentar, încalcă o decizie a CCR din anul 2010.

„Contrar celor susținute de Comisia permanentă a Camerei Deputaților și Senatului privind Statutul deputaților și senatorilor, organizarea și funcționarea ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, apreciem că interdicția costituirii unui grup parlamentar din deputați neafiliați sau care au candidat pe liste ale unor formațiuni politice diferite, reprezintă o încălcare a Constituției României și a drepturilor ocrotite de aceasta. Comisia permanentă nu a avut în vedere Decizia Curții Constituționale nr. 1490/2010 prin care s-a constatat ca fiind constituțională posibilitatea deputaților independenți de a forma grupuri parlamentare. Realizarea distincției „independenți” – „neafiliați” în ceea ce privește acordul nostru de voință liber exprimat, de a forma un grup parlamentar pentru a ne exercita prerogativele legale, duce la crearea unei stări de discriminare și de limitare a drepturilor noastre”, a explicat Constantin.

Fondatorul Pro România a adăugat că opinia forului legislativ este bazată exclusiv pe un Regulament care a fost modificat în mai multe rânduri, iar Comisia are doar un rol consultativ în ceea ce privește posibilitatea formării unui grup parlamentar de către deputații neafiliați.

„Opinia Comisiei este întemeiată doar pe un Regulament modificat succesiv pentru a servi unor interese particulare, fiind una care ne obligă să urmăm demersurile legale necesare, inclusiv procedura de contestare a Regulamentului Camerei Deputaților la Curtea Constituțională. Instanța constituțională s-a pronunțat anterior și trebuie/ sperăm să aibă o practică unitară și pe viitor. Stabilirea situației și validarea unui grup parlamentar este de competența Președintelui Camerei Deputaților, Comisia menționată având cel mult un rol consultativ. Președintele Camerei Deputaților este cel care trebuie să-și asume responsabilitatea pentru deciziile luate față de cererea noastră”, a completat Daniel Constantin.

Comisiilor de regulament și de statut au transmis miercuri către conducerea Camerei Deputaților, deputații neafiliați nu-și pot constitui un grup parlamentar, iar formarea de grupuri parlamentare ale unor partide care nu au obținut mandate în urma alegerilor este interzisă.

Punctul de vedere transmis de către cele două Comisii vine în urma unei solicitări a liderului grupului deputaților PSD, Daniel Suciu, referitor la posibilitatea constituirii unui grup parlamentar nou, după ce, la începutul săptămânii, Victor Ponta a anunțat că vrea constituie grupul parlamentar al partidului Pro România.

Fostul prim-ministru Victor Ponta a declarat, miercuri, că în Pro România se vor mai înscrie în zilele următoare încă trei deputați social-democrați și că va cere încă o dată constituirea grupului parlamentar din Camera Deputaților al acestui partid, în prezent acesta fiind format din 11 deputați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
NOILE REGULI pentru cei care au centrale termice de APARTAMENT. Ordinul de la UE a...
Comoara din Marea Neagră!Tocmai fost descoperită
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Iată ce se întâmplă în creierul tău dacă îți place să citești ficțiune
×